Čo je to oxidačno redukčný potenciál - ORP?

Čo je to oxidačno redukčný potenciál - ORP?

Čo je to oxidačno redukčný potenciál - ORP?

Čo je to ORP a ako nám ORP pomáha spomaľovať starnutie? Oxidačno redukčný potenciál (ORP), je meranie (v mV), ktoré charakterizuje prítomnosť oxidačných alebo redukčných látok v kvapaline. Vysoké záporné hodnoty ORP fungujú ako silný antioxidant.

Kladná hodnota znamená, že kvapalina je oxidačná a čím je vyššia, tým je aj viac oxidačná. To isté platí pre opačnú škálu, čím je hodnota nižšia, tým viac je kvalita redukčná. Na konci 18. storočia sa začalo používať slovo "oxidácia", čo znamená "spojiť s kyslíkom." Ukážky oxidácie pozorujeme denne v našich životoch.

Vyskytujú sa v rôznych rýchlostiach. Keď vidíme hrdzavenie železa, alebo hnednutie plátku jablka, sú to pekné príklady relatívne pomalej oxidácie. Keď sa dívame do ohňa, sme svedkami rýchlej oxidácie. Dnes vieme, že oxidácia zahŕňa výmenu elektrónov medzi dvoma atómami. Atóm, ktorý pri tomto procese stratí elektrón je "zoxidovaný." Ten atóm, ktorý elektrón navyše získa, je "zredukovaný".

Vieme tiež, že hmotu je možné transformovať, nie zničiť. Môžeme zmeniť jej štruktúru, môžeme zvýšiť alebo znížiť množstvo energie, ktoré obsahuje, ale nemôžeme nikdy úplne zničiť základné stavebné bloky.

Chemické látky ako chlór, bróm, ozón sú oxidačné činidlá. Ich schopnosť oxidovať - "ukradnúť" elektróny z inej látky - to z nich robí dobré dezinfekcia vody, pretože vďaka zmene chemického zloženia nechcených mikroorganizmov je zabíja. Ďalej sa "spáli", takže ostanú len relatívne neškodné chemikálie ako vedľajší produkt.

Samozrejme, že v procese oxidácie sú všetky tieto oxidačné činidlá strácajú schopnosť oxidovať ďalej. Môžu sa kombinovať s inými látkami vo vode alebo sa ich elektrický náboj môže byť jednoducho vyčerpá.

A kedy sa ich elektrický náboj vyčerpá? To nám prezradí práve potenciál.

Potenciál je slovo, ktoré označuje schopnosť než akciu. Počujeme to stále v športe. ("Tento nováčik má veľký potenciál" - ešte nič nedokázal, ale vieme, že má schopnosť niečo dosiahnuť). Potenciálna energia je energia, ktorá je uložená a pripravená na uvedenie do produkcie. Vlastne to ani nie je produkcia, ale vieme, že energia je tam, či a kedy ju potrebujeme. Ďalšie slovo pre potenciálnych môže byť tlak. Nafúknite balónik, a vnútri neho budeme mať tlak vzduchu. Kým budeme mať balónik pevne uzavretý, tlak zostáva potenciálne energiou. Uvoľnime koniec, a vzduch sa vypustí, meniace sa z potenciálnej (možné) energie na kinetickú (pohybovú) energiu.

Z hľadiska elektrickej energie sa potenciálna energia meria vo voltoch. Aktuálne energie (prúd) sa meria v ampéroch. Ak pripojíte voltmeter k batérii, hodnoty, ktoré prečítame budú rozdielom v elektrickom tlaku - potenciálu - medzi týmito dvoma pólmi. Tento tlak predstavuje prebytok elektrónov prítomných na jednom póle batérie (spôsobené mimochodom chemickou reakciou vnútri batérie) pripravené k toku k opačnému pólu.

Keď používame termín potenciál v popise ORP, vlastne hovoríme o elektrickom potenciálu a napätia. Dostávame veľmi malé napätie, ktoré sa vytvoria vo vode za prítomnosti oxidačného a redukčného činidla. Toto napätie nám oznámi údaje o schopnosti oxidačného činidla vo vode.


Čo oxidácie alebo redukcie znamenajú pre naše zdravie?


Konzumácia oxidovaných potravín a nápojov majú tendenciu ovplyvniť nepriaznivo chemické vlastnosti našich telových tekutín. Mnohé potraviny a nápoje sú veľmi oxidované a bez elektrónov. Hodnota ORP sa u potravín a nápojov samozrejme pohybuje pomerne široko. Vzhľadom k tomu, že potrebujeme, aby naše telá bola vystavené zbytočné oxidácii zvnútra čo možno najmenej, je dôležité, aby sme sa neustále stravovali tak, aby sme prijímali čo najviac redukčných látok s čo najvyšším záporným ORP. To však nie je jednoduché. Živá alkalická voda nám v tomto veľmi pomôže.

Niektoré z najhorších (najviac oxidujúcich) potravín zahŕňajú alkoholické nápoje, sladené nápoje, mäso, vyprážané pokrmy, ktoré sú však zároveň najobľúbenejšími. Pre porovnanie uvádzame úplne jednoduché príklady:
Čerstvo vylisované pomarančové šťavy vykazujú ORP v obvykle okolo -100 mV, zatiaľ čo balené pomarančové džúsy vykazujú hodnoty okolo +200 mV a viac.
Voda z kohútika má v neupravenom stave ORP +200 .. 500 mV.

Ak chceme byť dlhšie mladí a nezaťažovať svoje telo, pomôže nám, keď budeme denne piť dostatok živej vody s ORP aspoň -300 mV. Údaj ORP je teda pri výbere ionizátora veľmi dôležitý, nejde len o hodnoty pH, ale o kombináciu týchto dvoch faktorov.

04.02.2014 Home, BLOG 2877

Kategórie článkov

Najnovšie názory

Žiadne názory

Archív článkov

Porovnať
Pokračovať v nákupe Porovnať

bol úspešne pridaný do tvojho zoznamu želaní.

Pokračovať v nákupe Zoznam želaní